Home

Ontstaan
Verhalen
Op Reis


S.K.V. Vakgericht

Ontstaan

We schrijven het jaar 2000. In februari had Vakgericht net het tweede lustrum gevierd. Vakgericht maakte zich op voor het ESK 2000, dat in maart van het jaar in Enschede gehouden werd. Ik zal even schetsen hoe destijds de sfeer bij Vakgericht was. Nazitten na trainingen duurde nog tot sluitingstijd van het sportcentrum, er werden bierestafettes gehouden op het nieuwjaarsdiner en andere feestjes, onder de douche werd nog Hazes gezongen (voor de minder tekstvaste mensen waren er geplastificeerde A4-tjes met tekst) en Vakgericht overdonderde tegenstanders aan het begin van wedstrijden altijd met verschillende yells. Het leven was goed, maar er miste indertijd toch iets. Menig ander studentenkorfbalvereniging bezat toch een device, waarmee het makkelijk werd meer dan vijf bier te halen zonder een dienblad mee te hoeven nemen. Bij Vakgericht bestond zo'n device nog niet. Het was tijd een bier-meter te fixen.


Een illuster duo, bijgestaan door een handvol supporters , nam de taak op zich. In het geheim waren Remco Broekhuis en Ger Visschers dagenlang aan het figuurzagen, spijkeren en schilderen. Begin maart 2000, tijdens het ESK in Enschede, werd daar, wat later als de trots van Vakgericht ging gelden, de bierpijl gepresenteerd! Terwijl de verf nog niet geheel gedroogd was, kreeg tijdens het feest in het sportcentrum op vrijdagavond 3 maart 2000 de bierpijl zijn vuurdoop.

De eerste twee foto's ooit van de bierpijl, zijn de volgende twee foto's. De eerste foto is van een lege bierpijl en op de tweede foto legt Jos Frusch een gevulde bierpijl op de bar (ook achter de bar staat Remco Broekhuis; in de donkerblauwe blouses voor de bar twee Vakgerichters van de ESK organisatie: Doede Benedictus en Sijmen Gerritsen).
Na deze inwijding is de bierpijl praktisch elk toernooi mee geweest. Hij zal elke bierdrinkende Vakgerichter menig biertje aangereikt hebben. Hoewel de bierpijl een enkele keer gebrast is, is het een onmisbaar apparaat voor de vereniging geworden.